Blog
Elke maand zet ik een nieuwe blog online. De link naar de meest recente vind je steeds hier.
Meest recente blog(s)
Het is een open deur intrappen te stellen dat bedrijven alom kampen met personeelstekorten. Maar dat moet niet betekenen dat ze machteloos zijn. In deze column geef ik een tiental tips tegen talent tekorten.
Deze column gaat over de diverse stromen binnen het onderwijssysteem : de in- en uitstroom, de zij-instroom, … De aanleiding waren twee gelijkluidende verhalen van zij-instromers die vol goede moed begonnen maar omwille van de heterogeniteit van de klaspopulatie afhaakten.
In zijn lezenswaardige paper ‘De grenzen van het activeringsbeleid. Over hele, halve en schijnoplossingen’ stelt Prof Em Ludo Struyven dat de switch van passief uitkeringsbeleid naar activerend arbeidsmarktbeleid de belangrijkste paradigmashift is van de voorbije decennia. Hij noemt het wel een hobbelig parcours waarbij de slinger voortdurend heen en weer ging van het individueel schuldmodel naar een collectief verantwoordelijkheidsmodel. Met de recente voorstellen van sommige politieke partijen en arbeidsmarktdeskundigen om de uitkeringen fors te beperken is de balans weer aan het overhellen naar het schuldmodel. In mijn ‘10 Geboden van de Activering’ geef ik weer wat voor mij de krachtlijnen zijn van een evenwichtig en rechtvaardig activeringsbeleid :
Het debat over de beperking van de werkloosheidsuitkeringen laait weer op met de recente politieke voorstellen en opinies van arbeidsmarktexperten. Helaas haat het hier hoofdzakelijk over een symbool en niet over een goed doordachte visie op het tweespan ‘uitkering-begeleiding’
De nieuwste blog uit de reeks "BBB blogs"
Het thema van Beter Bestuurlijk Beleid laat me blijkbaar niet los … In deze column ga ik dieper in op het toenemend gebruik van ‘soft law’ instrumenten door de overheid (administratieve voorschriften, omzendbrieven, praktijkregels, bestekken, aanbevelingen, gedragscodes, etc …). Welke plaats verdienen deze instrumenten in overheidsregulering en worden ze steeds goed ingezet? Lees mijn column ‘Soft, too soft …