Luchtgitaren en -kastelen
Één van mijn wilde ideeën bestond er ooit in om op de Gentse Feesten een tent op te zetten voor het Museum van de Luchtgitaar. Ik was immers in mijn jeugd zelf een befaamde luchtgitaarspeler en durf me nu nog soms te laten verleiden voor een luchtgitaaroptreden op de muziek van bijvoorbeeld Satisfaction van de Rolling Stones. In dat museum zou ik dan diverse luchtgitaren tonen, telkens geïllustreerd met een foto van de betrokken gitarist. Zo zou je er de luchtgitaren van Jimi Hendrix, Eric Clapton, Bill Kirchen, Keith Richards, Frank Zappa, Carlos Santana, Rory Gallagher, Stevie Ray Vaughan, Paul Barrere, Mark Knopfler, Tom Morello en B.B. King kunnen bewonderen. Met een investeringskost van een paar honderd euro’s en een inkom van 10 euro per persoon zou ik snel rijk worden. Helaas kwam het er nooit van … Gelukkig maar want de ongetwijfeld talrijke bezoekers zouden zich in hun hemd gezet voelen. Het museum was immers niet meer dan een luchtkasteel.
En luchtkastelen worden je ook op de arbeidsmarkt voorgespiegeld. Zo is er het luchtkasteel van de Witte Raaf. Wervings- en selectieverantwoordelijken bestormen nog steeds dit kasteel en gaan daarbij voorbij aan de rijke realiteit van een diverse samenleving. Vervang dit luchtkasteel door een kleurrijk dorp. Zo ook is er het luchtkasteel van de Geactiveerde SWT’er. SWT is -als verlengstuk van het brugpensioen- opgezet om ‘oudere’ werknemers op een sociaal aanvaardbare manier vervroegd uit de arbeidsmarkt te laten treden maar die moeten toch onmiddellijk opnieuw geactiveerd worden om op diezelfde arbeidsmarkt in te treden. Breek dit luchtkasteel met zijn dubbelzinnige logica af en zorg voor passende werk-naar-werk trajecten of installeer het Huis van Werkgeluk waarin lange, werkbare en duurzame loopbanen centraal staan. Of wat te denken van het luchtkasteel ‘Beperking van de Uitkering’ dat zou bijdragen tot het wegwerken van de krapte op de arbeidsmarkt. Die beperking zal echter niets aan de krapte veranderen; dat kan wel via een systematische, vroege en maatgerichte begeleiding van werkzoekenden. En dan zijn er nog de luchtkastelen ‘Het Eeuwig Diploma’, ‘De Profiterende Werkzoekende’ en natuurlijk het imposante luchtkasteel ‘Jobzekerheid’. In deze VUCA wereld richt je beter jouw pijlen op ‘loopbaanzekerheid’.
Tja, er zijn meer luchtkastelen op de arbeidsmarkt dan dat er kastelen aan de Loire of burchten in de Moezelstreek zijn. In de aanloop naar de verkiezingen duiken er hoogstwaarschijnlijk nieuwe luchtkastelen op wanneer politici gebakken lucht zullen verkopen over het aanpakken van de personeelskraptes of de bestrijding van de werkloosheid. Diepe zucht … Wat kan me opluchten? Misschien moet ik maar weer mijn luchtgitaar naar boven halen en me eens goed laten gaan op de tonen van Satisfaction of toch werk maken van het opzetten van een Museum van de Luchtgitaar?