Ben ik te min... ?

Ik ben opgegroeid in de tijd van de ‘protestzangers’ zoals Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seger, Richie Havens, Melanie en dichter bij huis Boudewijn de Groot, Armand, Ferre Grignard, Miek en Roel en Robert Long. We protesteerden tegen de verhoging van de inschrijvingsgelden, de hoogoplopende defensie-uitgaven door VDB, de opkomst van extreem-rechts, de groeiende kloof tussen Noord en Zuid. Ik had lang haar en een baard, droeg kleurrijke kledij, een broek met olifantspijpen en een ketting met een groot peace-teken om de hals en liep op klompen. Protestliederen klonken overal waar we op straat kwamen. Vooral de protestsong ‘Ben ik te min?’ van Armand was populair in mijn kringen en werd luidkeels meegezongen op de benefietfuiven die we toen organiseerden. Die song bevatte de fel meegeschreeuwde zinnen ‘Ben ik te min omdat je ouders meer poen hebben dan de mijne? Ben ik te min omdat je pa in een grotere kar rijdt dan de mijne?’ In die tijd moesten arbeiderskinderen in de veel langere buitenbaan lopen om universitaire studies te kunnen aanvatten en nadien een passende job te vinden. Dat werd niet vertaald als discriminatie maar was het wel. Uit een studie van Prof Huyse (KUL) bleek dat ze te min werden gevonden en dat ze dit gevoel vaak met zich meedroegen in hun verdere loopbaan. Ik herkende me in hun verhalen toen ik interviews van hen af nam in het kader van deze studie. De buitenbaan was me immers zelf niet vreemd.

Vandaag moeten nog altijd teveel mensen in de buitenbaan van de arbeidsmarkt lopen … als ze al worden toegelaten om te lopen. De tewerkstellingscijfers van personen met beperkingen, met een migratieachtergrond of met een leeftijd van 60+ liggen nog altijd beduidend lager dan de algemene cijfers. Ook als we ons in de EU vergelijken, doen we het voor deze personen absoluut niet goed. Het is wel of ze ‘te min zijn’ voor onze arbeidsmarkt. Tijd dus voor een update van de protestsong van Armand. ‘Ben ik te min omdat jouw ouders een blankere kleur hebben dan de mijne? Ben ik te min omdat jij een beter gehoor of zicht hebt dan het mijne? Ben ik te min omdat jij veel minder jaren op jouw teller hebt dan de mijne?’ Jammer dat we vandaag nog steeds zo’n protestliederen moeten zingen. In de zorgsector staan duizenden vacatures open, er is een tekort aan leerkrachten, de industrie smeekt om meer STEM-profielen, de bouwnijverheid kampt met personeelskraptes, horeca-zaken en poetsbedrijven smeken om meer mensen, in het leger geraken de plaatsen niet ingevuld, … ‘Ben ik te min?’ verdient dus echt geen plaats op de hitparade van de arbeidsmarkt. De nummer één hit is ‘Geef me werk, werk, werk’ ! Goed en duurzaam werk geeft mensen erkenning, eigenwaarde, respect, vertrouwen, perspectief, … Dan voelen ze zich niet langer te min!